Uluslararası Af Örgütü, “Şikayet edemeyiz: Türkiye’de ‘Barış Pınarı’ Askeri Harekatını Eleştirenlere Yönelik Süregelen Baskı Ortamı” başlıklı bir rapor yayınladı. Bugün yayınlanan raporda, Türkiye’nin yakın zamanda Suriye’nin kuzeydoğusunda yürüttüğü askeri harekatla ilgili haber veya yorumları nedeniyle yüzlerce kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Raporda, gözaltına alınanların hükümetin karşıt fikirlere yönelik baskılarını artırdığı bir dönemde absürt suçlamalarla karşı karşıya olduğu ifade ediliyor. Af Örgütü, gazeteciler, sosyal medya kullanıcıları ve protestocuların “terör” ile suçlanarak haklarında soruşturma açıldığını, keyfi gözaltılara ve seyahat kısıtlamalara maruz kaldığını belirtiyor.
Bu kişilerin suçlu bulundukları takdirde uzun süreli hapis cezalarına mahkum edilebilecekleri uyarısında da bulunuluyor.
Ayrıca raporda resmi verilere de yer veriliyor. Askeri harekatın yalnızca ilk haftasında 839 sosyal medya kullanıcısı hakkında “suç içerikli paylaşımlarda” bulundukları gerekçesiyle soruşturma açıldığı ve bu kişilerden 186’sının polis tarafından gözaltına alındığı, gözaltına alınanlar arasından 24 kişinin ise tutuklandığı bildirildi.
Uluslararası Af Örgütü’nün Avrupa Direktörü Marie Struthers rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Bir yandan tanklar Suriye sınırına doğru giderken, diğer yandan da hükümet ülke içinde basın, sosyal medya ve sokaklarda ifade edilen muhalif fikirleri yok etme harekatı başlatmak için bu durumu fırsat bildi. Kürtlerin hakları ve siyasetle ilgili konularda eleştirel yorumlarda bulunmak hepten yasak bölge haline geldi” dedi.
Struthers sözlerini ise şöyle sonlandırdı: “Türkiye yetkilileri hoşlarına gitmeyen fikirlerin dile getirilmesine engel olmaya ve süregelen baskılara son vermelidir. Türkiye’nin askeri harekatına yönelik itirazlarını barışçıl şekilde ifade ettikleri için hedef alınan kişilere yönelik tüm suçlamalar derhal düşürülmeli, bu kişiler hakkındaki soruşturmalar kapatılmalıdır.”
RAPORUN TAMAMI: