İktisadi Girişimci ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından yapılan ‘Onurlu İnsan Onurlu Yaşam İçin İnsani Ücret Araştırması’nın sonuçları açıklandı.
Dernek bünyesinde bulunan Asgari Geçim Ücreti Komisyonu tarafından her yıl kasım ayında yapılan araştırmanın sonuçları aralık ayında açıklanıyor. İGİAD merkez binasında yapılan basın toplantısıyla yeni yılın asgari geçim ücretini açıklayan İGİAD Başkanı Şükrü Alkan, İstanbul şartlarına 2 çocuklu bir ailenin geçinebilmesi için gerekli olan geçim ücretinin araştırıldığını söyledi. Alkan, araştırmanın gıda, kira, elektrik, su, yakıt, haberleşme, ulaşım, eğitim, giyim, ilaç, ev eşyası ve temizlik harcamalarını içeren giderlerin ele alınarak yapıldığını aktardı.
Türkiye’de asgari geçim ücretini açıklamanın yılbaşını bulduğunu dile getiren Alkan, hazırladıkları Asgari Geçim Ücreti (AGÜ) raporunu hükümetin açıkladığı rakama alternatif olarak sunduklarını kaydederek, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bunu baz alarak hem üyelerimize tavsiye ediyoruz hem de İstanbul kamuoyunu bilgilendirmiş oluyoruz. Bu anlamda iş dünyasına referans olarak sunuyoruz. Tabi ki takdir kamuoyunundur. Ama bizim gönlümüz en azından iki çocuklu olan bir ailenin geçinebilecek rakam olması ve uygulama noktasında da pratiğe geçmesinden yanadır.”
İş ortamında daha fazla güven ve huzurun sağlanması için sosyal paylaşımın adil olması gerektiğini vurgulayan Şükrü Alkan, insanın fiziki değil sosyal ihtiyaçlarının da karşılanabildiği bir ücret modeline ihtiyaç duyulduğunu, insani ücretin belirlenmesinde aile, bölge, sektör, sosyal hayat değişkenlerinin de göz önüne alınması tavsiyesinde bulundu. İnsani ücretin hesaplanmasında uygulanan çeşitli ücret tespit çalışmalarının dikkate alınması önerisinde bulunan İGİAD Başkanı, dernek tarafından 2008 yılından bu yana yapılan AGÜ çalışmalarını örnek gösterdi.
Toplantıya dernek üyelerinin yanı sıra bir çok akademisyen katıldı.