Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye genelinde öğretmenlerin yüzde 62,4’ünün serbest kıyafet istediğini belirterek, serbest kıyafet uygulamasının genç ve eğitimli velilerle genç öğretmenler tarafından daha fazla kabul gördüğünü söyledi.
Yalçın, Eğitim-Bir-Sen tarafından A&G Araştırma Şirketine yaptırılan “Kılık Kıyafet Araştırması”nın sonuçlarını Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı.
Eğitim-Bir-Sen’in kurulduğu tarihten bugüne kadar her zaman mazlum ve mağdurların yanında, yasakların ve yasakçıların karşısında olduğunu belirten Yalçın, öğretmenlerin giyim kuşam özgürlüğü için de uzun süredir mücadele verdiklerini hatırlattı.
Bu kapsamda saç ve sakal kesimi, kravat takılması ile başörtüsünün bağlanma biçimi gibi insan onurunu rencide eden müdahalelere tepki göstermek için onlarca basın açıklaması yaptıklarını, eylem ve etkinlik düzenlediklerini anımsatan Yalçın, şöyle konuştu:
“Özgürlük için 10 milyon imza sloganıyla başlattığımız kampanya ve 12 milyon 300 bin imzayla da çalışanların haklı talebi, milletin güçlü iradesi olduğu yönünde kamuoyunun desteğini elde ettiğimiz ‘kamuda kılık ve kıyafet özgürlüğü’ hedefli ‘sivil itaatsizliğimiz’, başta başörtüsü olmak üzere, kadın kamu görevlilerine büyük oranda serbest kıyafetin yolunu açtı. Resmi Gazete’nin 8 Ekim 2013 tarihli sayısında yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle, devletle milleti ayrıştıran başörtüsü yasağı sona erdirilirken, tek tipçiliğin ve vesayet ikliminin ritüellerinden biri olan andımız da kaldırıldı. Başta başörtüsü olmak üzere, kadınların kılık ve kıyafet yasaklarından kurtulmasını sağlayan düzenlemeyi çok önemli fakat eksik bulduğumuz için, kılık ve kıyafet serbestliği talebimizin erkekleri kapsaması ve kamuda serbest kılık ve kıyafetin gerçekten hayata geçmesi için kararlılığımızı devam ettirdik.”