Kaos GL ve Pembe Hayat’ın 2016 yılında yayınlanan haberleri incelediği, nefret söylemi ve ayrımcılık içeren haberlere alternatifler önerdiği “Gasteler Bizi Söyler” raporu yayınlandı.
Kaos GL ve Pembe Hayat derneklerinin 2016 yılına ait “Medyada Transfobik ve Homofobik Nefret Söylemi Raporu”, Nefret, Kalıp Yargı ve Görünmezlik Duvarı alt başlığıyla yayınlandı.
Medyadan nefret söylemi, stereotipleştirme ve ayrımcılık örnekleri ve haber analizlerinin yer aldığı rapor 7 bölümden oluşuyor.
Raporun ilk bölümünde “2016’da LGBTİ’ler neler yaşadı?” denerek 2016 yılının öne çıkan gelişmeleri özetleniyor. İkinci bölümde Kaos GL Derneği’nin LGBTİ’lerin günlük gazetelerin kendi hazırladığı haberlerde nasıl yer aldığını incelediği 2016 Medya İzleme Raporu’ndan alıntılarla “LGBTİ’ler 2016’da medyada kendine yer bulabildi mi” sorusuna yanıt aranıyor.
Raporun üçüncü bölümünde 2016’dan nefret söylemi, ayrımcılık ve kalıp yargı örnekleri gazete kupürleri üzerinden inceleniyor. Nefret söylemi, ayrımcılık ve kalıp yargı içeren haberler tartışmaya açılıyor. Haber analizlerinin yer aldığı bu bölümde, habercilerin nerelerde nasıl hatalar yaptığına odaklanılıyor.
Dördüncü bölümde “Hak Temelli Habercilik İçin Kılavuz” başlığıyla, LGBTİ’leri konu edinen haberlerde hak temelli bir yaklaşımın ilkeleri hatırlatılıyor. Raporun beşinci bölümünde ise LGBTİ kavramlar sözlüğü yer alıyor.
Rapor, LGBTİ’lere ilişkin sıkça sorulan soruların yer aldığı “Yanlış sorulara doğru cevaplar” ile nefret suçu ve söylemi kavramının yasal ve toplumsal çerçevede tartışıldığı “Nefret nedir” bölümü ile sonlanıyor.
Raporun online haline ulaşmak için tıklayınız. Raporun basılı haline ise Pembe Hayat Derneği’nden ulaşabilirsiniz.
*Bu rapor Pembe Hayat ile Kaos GL Dernekleri tarafından yürütülen Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal desteğiyle basılmıştır. Avrupa Birliği raporun içeriği ile ilgili olarak herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.